Despre candidaturile csm-istilor


Este în prezent o mare forfotă cu privire la candidaturile depuse pentru accederea la funcția de membru al CSM.

Există două categorii de probleme, cei care nu au dreptul să candideze deoarece nu funcționează efectiv în instanţe şi cei care fac parte din actualul CSM şi care doresc sa candideze pentru un nou mandat.

Cu privire la cei dintâi, situaţia, în ceea ce mă priveşte cred că este clară, regulamentul şi legea fiind extrem de clare, candidatura acestora nu este posibilă. Nu este posibilă pentru că aceştia nu funcţionează la  instanţă, ci sunt detaşaţi la alte structuri, respectiv la CSM. Din ce am înţeles aceasta este situaţia unui candidat de la Tribunalul Bistriţa. Alte informaţii nu am, întrucât nu ştiu care sunt ceilalţi candidaţi, iar acest lucru se datorează şi regulamentului alambicat şi secretos de desfăşurare a prezentelor.

Cred cu tărie că în acest caz se impune atacarea candidaturii depuse, însă nu ştiu care sunt şansele de succes ale acţiunii. Regulamentul de desfăşurare a alegerilor nu prevede calea de atac împotriva hotărârii de acceptare a candidaturii emisă de comitetul electoral de la nivelul Curţilor de Apel, iar pe de altă parte nu ştiu dacă aceste comitete pot fi acuzate de ceva în condiţiile în care acestea pot numai verifica îndeplinirea unor condiţii formale ale legii, respectiv dacă este depusă scrisoarea de candidatură, precum şi celelalte documente prevăzute de lege, proiectul şi declaraţiile respective. Oricum se pare că există o asemenea contestaţie cu privire la candidatura colegului judecător menţionat şi personal sunt chiar curios de rezultatul acesteia. Nu pot însă spune că am vreun interes cât de cât actual pentru a proceda la asocierea cu colega care a atacat hotărârea de acceptare a candidaturii, ci doar interesul ca cei care vor fi aleşi în Consiliu să fie mai presus de orice dispută şi contestare. Este un interes general, al întregului sistem judiciar, a cărui independenţă nu poate fi garantată de o instituţie cu membrii contestabili încă de la alegerea lor.

În ceea ce priveşte candidatura celor care fac parte din actualul CSM situaţia este ceva mai complicată. Nu îmbrăţişez argumentele pe care aceştia le-au produs în susţinerea punctului lor de vedere, însă nu pot să îl trec cu vederea întrucât acesta are de partea sa pe de o parte precedentul judiciar la cel mai înalt nivel, alegerile privind Preşedintele României, iar pe de altă parte o anumită rigoare juridică, care fără să mă convingă, poate fi de natură a convinge pe alţii.

În această situaţie se află, cel puţin din ceea ce rezultă la nivelul presei, un procuror, iar din alte informaţii şi vreo doi judecători.

Cu privire la aceştia cred că nu este de loc utilă  contestarea dreptului lor de a candida . În afară de faptul că există o posibilitate ca instanţa independentă investită cu soluţionarea unei eventuale contestaţii cu privire la dreptul de a candida să îmbrăţişeze punctul lor de vedere, mai există şi riscul ca prin intermediul căilor legale procedura iniţiată de alegere a noilor membrii ai CSM să fie suspendată până la calendele greceşti. Există un precedent în acest sens, şi anume alegerea reprezentantului judecătoriilor în 2008, procedură care a eşuat în mod lamentabil.

În aceste condiţii, cu toate că din punct de vedere legal consider că nu este posibil ca actualii membrii ai CSM să candideze pentru un nou mandat, considerente de oportunitate mă împiedică să atac decizia de acceptare a candidaturii.

Pe de altă parte, mai este şi o altă problemă. Atât eu, cât şi alţi candidaţi care ne-am făcut publice proiectele am criticat mai mult sau mai puţin activitatea actualilor membrii ai CSM. Am identificat disfuncţii şi am propus soluţii.  În cazul în care sistemul judiciar îmbrăţişează opiniile noastre, actualii membrii ai CSM care doresc reînoirea mandatului nu pot avea nici o şansă, voturile pe care aceştia le-ar acumula nefiind semnificative.

În schimb, în situaţia în care corpul de electori nu îmbrăţişează opinile candidaţilor neCSM-işti şi acordă votul lor celor care au generat discuţia, noi neCSM-iştii avem o mare problemă atât de mesaj, cât şi de comunicare.

Toate cele bune.

Dan Enescu, judecător la Curtea de Apel Ploieşti

Cadidat CSM 2010

Reclame

Despre danenescu

judecator la Curtea de Apel Ploiesti
Acest articol a fost publicat în Comentarii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre candidaturile csm-istilor

  1. Dan, inainte de toate felicitari pentru initiativa. Era cam inspaimantator prin blogosfera aproape de unul singur 🙂 O noua cultura a independentei se manifesta, iar alegerile pentru CSM reprezinta doar ocazia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s