Despre legea unică a salarizării și CSM


Astazi am aflat de la persoane cu conexiuni mult mai bune în lumea sindicală (Cristi Danileț – bravo lui), un raport întocmit de către diverși specialiști din ministerele Guvernului, în colaborare cu reprezentanții sindicali, prin care grila de salarizare întocmită anul trecut era complet modificată. Locul justiției în respectiva grilă era complet ciudat stabilit. Pe lângă faptul că nu erau reprezentate decât anumite funcții din sistem, ordinea în care acestea erau așezate acestea erau alandala. Un vicepreședinte de tribunal era plasat pe o treaptă inferioară unui prim procuror și a unui prim procuror adjunct. Un procuror șef serviciu DNA era plasat pe aceeași linie de salarizare cu vicepreședintele de tribunal.

Lucrurile acestea nu mă miră. Sunt rezultatul activității haotice care caracterizează actuala clasă politică.

Ce este, însă, enervant este faptul că a trebuit sa aflu aceste lucruri din surse și nu de la organul care trebuia să procedeze la informarea mea și la apărarea mea în fața intruziunilor de orice fel, inclusiv cele care vizează independența mea financiară, CSM-ul.

Ok. Hai să zicem că au anumite circumstanțe atenuante, fiind perioada de concedii, vacanța judecătorească, deși la orice instanță se asigură continuitatea activității și în această perioadă. Cred că și la CSM se asigură o anumită activitate, cu atât mai mult cu cât am văzut că este programată și o ședință de plen pe 19 august.

Dar, până la urmă nici acest lucru nu este atât de enervant. Cel mai enervat lucru este faptul că din lectura respectivului raport rezultă că la consultările comisiei care l-a redactat nu a participat nici un reprezentat al Consiliului, ci doar reprezentanți ai Ministerului Justiției. Se explică astfel de ce funcțiile din sistemul justiției sunt aranjate pe grilă complet alandala. Asimilații cei inteligenți cunosc atât de bine sistemul că nici nu știu care este structura funcțională a instanțelor din Romania.

Nu știu cum, dar în situația dată nu prea mă simt protejat de CSM, nu că în alte ocazii acesta ar fi procedat altfel. Nici anul trecut activitatea acestora cu ocazia discuțiilor la grilele de salariare nu a fost deosebită, iar aceasta a intervenit doar atunci când protestul era în desfășurare.

În acest moment, dacă lucrurile evoluează ca acum un an, nu știu de ce nu s-ar realiza coeziunea de care am dat dovadă toți cei care slujim justiția atunci și nu ne-am dovedi forța, bine asta fără a mai încheia diverse pacte pierzătoare.

Oricum, chiar mă întrebam ce salariu voi avea de la 1 ianuarie 2011. Conform prevederilor cuprinse în anexa VI a legii 330/2009, dispozițiile referitoare la menținerea cuantumului indemnizațiilor magistraților și a tuturor salariaților din sistem au aplicabilitate doar pentru anul 2010, pentru anul următor urmând a se institui altă reglementare sau a se aplica grila așa cum apare ea în anexa menționată.

Toate cele bune.

Dan Enescu, judecător la Curtea de Apel Ploiești

Candidat CSM 2010

Reclame

Despre danenescu

judecator la Curtea de Apel Ploiesti
Acest articol a fost publicat în Comentarii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s